Tan sols una unça de frikisme

I TROBADA INTERNACIONAL DE GLOSA IMPROVISADA

Els passats 8, 9 i 10 d’octubre va tenir lloc a Mallorca la I trobada internacional de glosa improvisada organitzada per l’associació cultural Glossadors de Mallorca i que va ocupar els escenaris de l’auditori d’Alcudia, el teatre de Manacor i el teatre principal de Palma.

Nosaltres varem acudir a la mostra que va tenir lloc diumenge a ciutat i he de dir que el que vaig veure em va deixar molt satisfet. Crec que ha estat una de les vegades que més he gaudit de la glosa en tots els seus estils, encara que d’altres formats de maratons i altres mostres de glosat no les he pogut seguir així com toca per raons diverses.

Amb tota la platea plena i la primera fila de ‘palcos’ mitja va començar l’espectacle. Va encetar la vetllada, com sol ser habitual, en Felip Munar qui va presentar a cada un dels diferents grups i als seus components. En primer lloc varen aparèixer per encalentir motors na ‘Pipiu’, en Munar i na Maribel, i com sol ser normal encetar és el més difícil però sen desferen prou bé encara que els nyirvis es notaren. El segon grup foren els menorquins (Esteve Verderol, Moisès Coll i Joan Moll) qui amb la seva glosa musicada (Pele: guitarrista) i la seva poesia fina mos feren riure una estona. Fóren els primers que ens sorprengueren amb l’entrada del músic cubà amb el seu llaüt. Més tard cridaren a nen Miquel Cano (futura promesa i dic futura per l’edat, no pel nivell) qui compartí un ‘picat’ amb els menorquins qui ja el consideren de la família.

Glosadors menorquins amb en Cano

Després va tenir lloc un senzill però emotiu homenatge als glosadors Joan Planici i Antoni Socias on els hi lliuraren un parell d’obsequis del govern i del consell i on poguérem veure una petita presentació de fotos del que ha estat la carrera glosadora d’aquests dos grans mestres de la glosa. Aquí fins i tot n’Antich es va dirigir als homenatjats i al públic amb un glosat (cosa que pareix que va agradar a la resta de glosadors ja que tots hi feren referència al fet).  I per acabar el glosador més major Joan Planici va intercanviar un parell de gloses amb el més menut Miquel Cano.

El + major i el + menut

Després ens sorprengueren els dos improvisadors italians (Irene Marconi i Giampiero Giamogante) qui comparegueren un a cada banda d’escenari als ‘palcos’ del segon pis del teatre i allà un enfront de l’altra intercanviaren dècimes, per després seguir a damunt l’escenari. El Sr. Scarnecchia ens va fer cinc cèntims sobre la rima i les tonalitats de l’improvisació de l’Italia central. Va ser una cosa que em va agradar això de ‘rompre’ la presentació i de que no tot fos a l’escenari. Malgrat sigui una mostra crec que es poc jugar una mica més amb la posada en escena (ho demostra la posada en escena dels italians) encara que no va estar gens malament el que hi va haver.

Improvisadors italians

Tot seguit posaren una mica més de glosat mallorquí a l’escenari Macià Ferrer i Mateu ‘Xurí’ dos dels millors glosadors que hi ha ara mateix en actiu (amb el permís den Cano). I com no podia ser d’altra manera el tema principal ja vos podeu imaginar quin va ser.

Macià i Xurí

El darrer grup que participava a la mostra eren els repentistes de Cuba i Canàries (Fernando Justino, Díaz Jordan Quintero, José Enrique Paz i Tomasita Quiala). Començà trencant el gel na Tomasita, dona cega de naixement, amb una facilitat per la improvisació que fa colló acompanyada de la música i filigranes del llaütista. Varen seguir un altra improvisador -ben enamoradet de na Maribel- i amb en ‘Xurí’ que li replicava.

T'he dit que no

El més sorprenent de tot va ser en Felip Munar qui va exercir de traductor del cubà qui cada vegada deia que no entenia de les traduccions que li feia en Munar. Va ser un tros molt divertit i el millor de tot va ser na Maribel que va tenir el coratge de pujar a l’escenari i deixar-li les coses ben clares: ‘M’he enamorat del teu vers, però no de tú!’. Tancaren la vetllada na Tomasita amb el repentista canari (perdonau però no sé qui és qui de tots) que ens donaren la part més dolça de la vetllada.

Tomasita i llautista

Al final tots els protagonistes dels 3 dies de gloses i d’improvisació pujaren a l’escenari i tot el públic ens posàrem drets per ovacionar tot l’espectacle, l’esforç i el mèrit de l’associació pel fet d’haver pogut organitzar un event d’aquesta magnitud.

Cuba i Xurí 2

Va ser una estona molt maca, entretinguda, molt divertida i molt gratificant i tan sols esper que es converteixi en una cita anual. Van passar tantes coses que amb aquesta parrafada no he arribat a dir res, tan sols esper que vos en hagi fet ganes assistir-hi en properes edicions.

Si voleu veure’n més fotos o a major ressolució: Flickr

4 comentarios

 1. Xurí

  Bona crònica, Guillem. Vaja darrera foto que m’entimares. No puc negar que vaig disfrutar com un nin amb sabates noves

  octubre 15, 2010 en 12:12 pm

  • Mayolicus

   A sa darrera no podras dir mai que no t’ho passares bé. Vaig disfrutar com un al·lotet menut i l’enhorabona per a tú i per a tota l’associació de glosadors de Mallorca.

   Esper que es pugui repetir quan abans millor!

   Salut!

   octubre 17, 2010 en 2:49 pm

 2. Felip

  Enhorabona per la crònica, i per les fotos.
  Tots vàrem gaudir de valent i pens que hem sembrat una llavor que qualque dia brostarà.

  octubre 19, 2010 en 6:06 pm

  • Ben segur que sí!

   Les primeres sembres ja comencen a florir i la llavor pareix bona. I amb l’abono que hi anau tirant… segur que sen recolliran fruits ben garrits!

   Gràcies pel comentari, Felip!

   octubre 20, 2010 en 9:47 am

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s