Tan sols una unça de frikisme

Sant Antoni 2011 – Artà

Assistiu a lo elogi

d’ un  Sant que hem de venerar

i, ara, per acabar,

diguem: Visca Sant Antoni!

 

Enguany una festivitat tan assenyalada al calendari de la part forana, com és Sant Antoni ha caigut en dilluns (la revetlla en diumenge) cosa que ha permès a molta gent, que no tenia el dia de festa pel lloc de treball, de gaudir les festes d’una manera un tant diferent. Jo vaig aprofitar per anar fins a Artà a veure la sortida dels dimonis de ca l’obrer i el primer ball davant ca la regidora.

La banda avança

A les 8:30 h del matí ja erem arribats a Artà i ja hi trobarem els carrers plens de gent preparada per a l’ocasió: camisa blanca, mocador vermell al coll i botella d’herbes a la mà o a dins la bosseta, i que es dirigía a veure la sortida dels dimonis.

Al carrer l’ambient era impressionant, no n’hi cabien més i com més s’acostava l’hora més gent hi havia i més entonada estava. A les 9:00 del matí era l’hora indicada per que els dos dimonis es plantassin d’un bot, enmig d’una multitud d’artanencs i artanenques eufòrics que just deixaven el redòl necessari pel ball dels dimonis al sò de la banda de música.

El segon ball va ser a davant ca la regidora de festes, just al costat de ca l’obrer, i seguidament seguiren pels carrers aturant-se on hi trobaven fogueró montat, per segons quins carrerons es feia molt difícil circular sense trepitjar algú, pegar o rebre alguna colzada o no quedar relegat a darrera de la masa. No quedava més remei que agafar rutes alternatives. Després feren balls a un parell de llocs fixes com pot ser la residencia, la plaça de l’ajuntament o la plaça major del poble, sempre acompanyats de la banda de música que aprofitaven els carrers amples per agafar una mica d’aire, que entre tanta gent ho va passar ben ‘pillo’.

Dimonis Artà ballant_7

Dimonis Artà ballant_4

Segons he trobat investigant per internet a tot plegat se li anomena la Capta: Consisteix en anar per tot el poble, on els dos dimonis, que ja han esdevingut pràcticament protagonistes de la festa, van ballant a certs llocs concretats anteriorment. Al llarg del matí arriben a fer mes d’un centenar de balls o més de dos. S’anomena sa Capta, perquè anteriorment anaven els obrers recaptant diners per el Sant, cosa que també segueix fent-se a la vegada però que ja ha passat a un segon plà.

També he trobat una breu descripció dels dimonis:

Tenen unes banyes entorcillades de boc. La cara horrible, mascarada i esportellats de dents. La llengua defora com si s’haguessin de menjar a les persones. I per afegitó, la seva carn és transparent i, un per un, els poden comptar els ossos de la calavera. Com a ceptre infernal duen una grandiosa canyafel·la.

Dimonis Artà ballant_8

Encara que el dia va arrancar força complicat, amb molta boira que no s’aixecà fins passades les 10:30 del matí, molta massificació de gent, moltes colzades i algun toc de canya pel cap vaig poder aconseguir algunes instantànees de la festa, però a estones va ser molt complicat.

Per veure unes molt bones fotos, receptes de coques, els dimonis abans de sortir i altres coses interessants visitau el bloc den Miquel Riutort.

Anuncios

3 comentarios

  1. Molt bon reportatge de les festesd’Artà. Recrees molt bé l’ambient que es viu al poble, tot entorn a dos dimonis !!! Enhorabona.

    enero 25, 2011 en 7:45 pm

  2. Ei! A una foto pràcticament el dimoni va posar!
    Felicitats pel reportatge! 🙂

    enero 31, 2011 en 3:07 pm

  3. Pingback: Articulo Indexado en la Blogosfera de Sysmaya

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s