Tan sols una unça de frikisme

Correfoc a Capdepera 2011

El passat dissabte 20 d’agost va tenir lloc el tradicional correfoc de Capdepera, un acte sempre esperat per tots aquells que ens agraden els correfocs i per tota la gent gabellina.

Enguany hi havia un al·licient afegit que era la presentació oficial de la Solera Gabellina, els dimonis de Capdepera.  Malgrat aquesta jove colla ja havia fet alguna actuació era la data esperada per tal de donar-se a conèixer amb un espectacle complet.  Fins ara només havien fet petites actuacions a moments molt concrets del poble com és a la fira medieval.

Però els gabellins no estaven sols, encara que al programa només s’anunciava l’acompanyament dels dimonis de Mancor n’hi  hagué també dels dimonis Enfocats i dels Trafoc. En resum una dimoniada.

Deu minuts abans de l’hora marcada s’apagaren els llums i de l’església ja es veia llum vermell, on molta gent esperava una sortida molt especial, encara que a la plaça no hi havia res penjat. El correfoc començà puntual s’obriren les portes i arrencà la música però el que s’esperava una sortida espectacular es va convertir en una processó de dimonis… Una processó llarga i avorrida cap al castell on ja poguérem intuir que sortirien els dimonis gabellins.

Correfocs Capdepera 2011_1

Una vegada arribats al castell, a través de la massificació de gent que dificultava molt el pas dels dimonis, es despenjaren dos dimonis gabellins per obrir les portes, deixar entrar la processó. Els dimonis de Capdepera sortiren en torxes mentres que els altres feien una encesa conjunta de forques a dalt murada d’un castell il·luminat, amb molt de gust, per poals de foc. M’esperava molt més de la sortida i la vaig trobar magre i eclipsada per l’encesa de forques, trob que els gabellins en tingueren poc protagonisme.

Correfocs Capdepera 2011_2

Començà el recorregut, un recorregut amb molt de foc i molta gent, encara que també amb un parell de ‘blacks’ (estones fora foc) que el deslluïren una mica i més amb la quantitat d’efectius de que disposaven. Els efectes d’encesa de carretilles al carrer, la bicicleta i les tarimes donaren un joc i una vistositat molt bona al recorregut encara que la bifurcació de l’itinerari (bolles de foc per una part i correfoc per l’altra) i molts de dimonis ‘sueltos’ que anaven davant del foc una mica desorientats ho complicaren una mica.

Correfocs Capdepera 2011_4

Correfocs Capdepera 2011_5

S’arribà a la plaça de l’ajuntament on esperava l’escenari. Quan arribaren els dimonis es ficaren tots a l’ajuntament per tornar a sortir passats uns minuts, per mi molt llargs, un parell amb torxes i d’altres preparats per fer una encesa conjunta mentres els percussionistes pujaven a l’escenari. Un escenari molt curro però complicat pel que fa a la col·locació dels músics. Va ser una rompuda de ritme que deslluí el correfoc encara que la colla de Mancor ja ens hi té acostumats a aquestes aturades. Es succeïren un parell de balls conjunts que ompliren la plaça de foc, alguns artilugis i forques grosses i per acabar amb un parell de focs aeris que donaren per acabat el correfoc.

Correfocs Capdepera 2011_7

En resum, un correfoc divertit i amb molt de foc, encara que les aturades i les estones fora foc sense després oferir-nos res nou… el deslluïren una mica. També m’esperava alguna distinció, actuació, protagonisme o com li volgueu dir… dels dimonis locals ja que era la seva presentació però foren gairebé uns dimonis més dins aquesta agrupació que va fer el correfoc.

Correfocs Capdepera 2011_8

Correfocs Capdepera 2011_10

Crec que els altres anys els dimonis gabellins hauran de seguir tirant d’ajuda, creixer molt en membres o canviar el ‘xip’ a l’hora de cremar ja que amb tant públic no és gens fàcil fer un correfoc d’aquestes característiques. Aquesta vegada ha estat un correfoc de Mancor amb la presència d’uns nous dimonis amb molta actitud que poc a poc crec que ho arribaran a fer molt bé.

Gabellins… PER MOLTS D’ANYS i fins l’any que vé.

Podeu veure més fotografies a la meva galeria de Flickr.

En Macià també n’ha fet quatre retxes i una sèrie esplèndida de fotos. Visitau-lo.

2 comentarios

 1. Hola Guillem,
  m havia perdut mil i una entrades!!
  ses teves fotos del correfoc xul.líssimes! I ses de la mucada, i dels moros i cristians….no donc a basto!! jajajaja

  Meam si me pos al dia!
  😉

  agosto 24, 2011 en 2:14 pm

 2. Pingback: Correfoc de Capdepera (2011) | Blog d'en Potti

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s