Tan sols una unça de frikisme

Reflexions ressacoses

Una vegada més, avui és el dilluns de la beata, encara amb el cap pesat i mig dolorit per la combinació de molts dies de festa, dormir poc, truar molt i vacances. Tot plegat ben confitat amb els alcohols varis que la meva gola i el meu cos ha pogut assimilar (afortunadament tots).

El poble està ressacós, es nota. Els més valents i agosarats gasten les poques forces que tenen actualitzant les xarxes socials amb els reductes d’aquest regust d’alegria i ‘vilerisme’ accentuat que ens desperta la festa de la Beata. Jo, sorprenentment pareix que em cauen bé les ressaques ja que avui, o al manco fins a aquest moment, encara soc persona.

Però ara és quan s’han de fer les reflexions del que ha sortit bé i del que no, ara que encara són fresques les idees i els sentiments és quan s’han de valorar certes coses. Cadascú viu les festes a la seva manera, amb la seva gent i amb les seves vivències. Jo també ho he fet, em podeu creure, encara que no sé si per crevós i/o inconformista he trobat detalls que no m’han agradat i aprofit per dir-los.

Ja he parlat del ‘vilerisme’ patriòtic accentuat que ens desperta aquesta festa, un sentiment comparable a l’americà quan surt el seu president amb la bandera de retxes i estrelles al darrera i algun al·lotet, amb veu angelical, canta l’himne del país. Idò a la vila també ens passa, encara que no salvam el món un parell de vegades l’any –estaria arreglat, a la primera fracassaríem-. Idò no ens hem de confondre, aquest sentiment tan arrelat no ens dona via lliure a fer el que volguem ni em de deixar que ens sobrepassi. Hi ha coses que s’han de respectar i sobretot el que és la processó, carregada de simbolismes i aquests símbols s’han de guardar i respectar. Ahir ho vaig notar.

No sé si només soc jo qui ho ha notat però falta respecte a la Beata i a la persona que la representa. L’amo en Biel ‘es vaquer’ quan encara trencava gerres era aquest respecte personificat a la figura de la beata, cosa que el seu fill també encarna. Ells s’encarregen de fer fàcil la feina de l’al·lota que aguanta la creu, ni la rosen per error, la tempten, la intenten seduir amb els picarols i la gerra que trenquen, sempre en diagonal, perquè els trossos de test que surten disparats vagin el més lluny possible de les cames, una feina que cada any es fa més difícil i a la trencadissa es va notar. Dimonis que participen a la trencadissa sempentenjant i fregant les banyes a la beata i a les santes que l’acompanyen per trencar-li la gerra gairebé a damunt del dit gros del peu, acabant amb una espècie d’orgia on tots els dimonis es bolquen damunt l’al·lota per saludar-la, fer-s’hi fotos i donar-li l’enhorabona.

Tot això com dic crec que son detalls, detalls importants que tal vegada encara que no duc la càmera al damunt veig cercant ‘la foto’ que es pot fer i que trob que s’han de millorar, com el fet de prendre gerres. No és una lluita sense patró aquest joc de pagesos amb els dimonis crec que hi ha d’esser i no només centrar-se a prendre la gerra a totes passades entre uns i d’altres, ja ho he dit s’han de conservar els simbolismes que són una de les coses que fan que la processó sigui la més seguida de les Illes.

 

Molts d’anys a tots!

Seguesc pujant fotos de la festa des Batre al meu flickr: Mayolicus 

Anuncios

2 comentarios

  1. Rafel Butxet

    Molt be per tot lo que dius, llevat d’una.cosa, crec que quan acaba sa trencadissa es dona per concluida sa processo, i la Beata tenia molts d’amics i era el seu desitg i el nostro de fer-mos fotografies.

    septiembre 4, 2012 en 4:31 pm

    • Jo no dic q no es pogués fet i ho veig normal i gens malament pero una cosa es fer-s’hi fotos i s’altra voler sortir a totes i estirar-la perque no sen vagi a fer-se’n amb un altra. Tu mateix et costà poder fer-t’hi la foto tots dos sols. O no?

      septiembre 4, 2012 en 5:08 pm

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s