Tan sols una unça de frikisme

Al Piping Live!

UNA VOLTETA PER ESCÒCIA

logotip del festival

El passats dies 9, 10, 11 i 12 d’agost amb l’associació de Xeremiers i Flabiolers de la Vila vam visitar la ciutat de Glasgow (Escòcia) per anar a participar al International Piping Festival que es celebrava aquella setmana a la ciutat. Va ser una experiència inolvidable per tot el conjunt de coses que verem, escoltarem i sentirem. Per això ho compartesc aquí.

El viatge començà així:

Dijous 9:

Noltros - 2 Partirem de la Vila cap a l’aeroport a les 16 h, i cosa rara, que tothom va ser puntual i arribarem prest. Dins l’aeroport, una vegada embarcades les maletes i amb les xeremies, tambors, timbals i equipatge de mà, pareixiem un parell de franco tiradors amb les seves armes que no perdiem de vista en cap moment. I que vos he de dir més?

Agafarem un avió estranger, tot estava en anglès i pensant a veure si per allà, amb el nostre anglès tan fluit, mos moririem de fam o mos perdriem sense trobar s’hotel. En arribar, deixar les maletes i sortir a sopar, aviat que allà tanquen prest i només vam trobar un italià però no va estar tant malament.

Divendres 10:

Dins el museu 1
George square
Berenar, (bueno si hi hagués hagut paella s’hagués pogut dir dinar) i partir escapats cap al The National Piping Center, a potó i baix una petita pluja, típica d’allà. Allí mos haviem de reunir amb en Rudy MClaud director del centre i organitzador del festival. Una vegada allà una al•lota molt simpàtica mos va treure ses entrades pels dos concerts, el mateix dia i el del dissabte, els pases d’artista per accedir a tots els recintes gratuitament i ses camisetes oficials del festival. També poguerem visitar un museu dedicat exclusivament a la gaita escocesa on hi poguerem veure molts estils diferents i models antics i obsolets. Després mos desplaçarem a George Square a on, durant tot el dia hi havia actuacions de bandes locals i de tot el món: Sao Paulo, Pakistan, Holanda,… i un nombrós i variat nombre de grups de música on la ”bigpape” n’era un instrument més. Després teníem que tornar al centre que el capvespre ens esperava una actuació. Així que vam anar a l’hotel per canviar-mo’s i tornarem a George Square a esperar un cotxe que ens acompanyaria allà on haviem de tocar, però que mai va arribar. Es parla de la puntualitat britànica però no de l’empanada escocesa!

Després de voltar per allà a les 16 mos presentarem altra vegada al piping center on varem ser el centre d’atenció. Un parell de tios vestits raros que no es sabia massa bé d’on putes havien sortit i que es passejaven per allà amb uns instruments parescuts a les gaites però que no sonaven igual. Molts eren els curioso que s’acostaven a demanar d’on erem i que eren aquests instruments que desconeixien. Tanta sort que vam trobar en David, un abogat de Nou Mèxic que quan es va interessar per noltros i pels nostres instruments el ficharem de traductor. Ja que ens van fer una entrevista per una revista especialitzada en el mon de les gaites i instruments tradicionals en la qual farem una plantassa i sinó ja voreu. Si mirau les fotos de damunt aquest paràgraf el señor que no sap tocar el siurell és el director del piping i l’altra amb barba és qui mos va fer la entrevista.

La beata a Glasgow

Entrega
Tocant al piping

A la gent els va agradar molt la actuació ja que sortia de tot el que estaven vegent durant tot el capvespre ja que vam actuar després d’un concurs de ‘solos’ de bagpipe. Ja me diràs!


Jo a George Square

Amb en David

Després de sonar si que vam ser “abordats” per un gran nombre de curiosos que es volien fer entendre de que la sonada els hi havia agradat molt i a mi particularment me deien que com m’arreglava per tocar dues coses alhora. I com bonament podia, contestava. Va ser aquí on varem conèixer en David, un abogat de nou mèxic que ens va dir que ell, des del seu país (estat o ciutat) donava a conèixer el món de les gaites a la gent de per allà. Es va interessar moltíssim per nosaltres, les nostres costum i, sobretot, per la morfologia i la sonoritat de l’instrument. Després ens varen fer una entrevista i amb la ajuda den David mos vàrem arribar a entendre. Seguidament l’associació feu entrega d’un siurell al National Piping Center com a record del nostre pas per allà. Vos podeu imaginar com pot ser que el director del piping sapiga sonar una gaita escocesa i no tengui “saleros” de fer sonar un siurell? Fou una anècdota molt bona! Després no varem poder sopar i mos anarem escapats a veure un concert al The Royal Theatre of Glasgow on hi actuaven 3 grups. Allí vam descobrir en Anxo Lorenzo (o a l’inrevés) un gaitero gallego que és tota una celebritat pels paisos del nord. Personalment me va agradar molt més que n’Hevia ja que se li veia un aire menys comercial.

Dissabte 11:


banda escocesos

Sa meva nina i jo!

Jo a Glasgow Green

Berenar, com cada matí i de lo mateix, sempre igual! Dissabte era el dia més gran de la diada. El campeonat mundial de bandes. Allò era massa! Primer de tot, vam començar i acabar el dia amb pluja. Tot lo dia vam anar amb el paraigües a la mà i anant alerta a no ficar la pota dins qualque troç enfangat ja que hagués estat la perdició. El marc era incomparable i molt diferent al que estam avesats a veure per aquí. El Glasgow Green un parc meravellós on només hi havia verdor, gespa i arbres, tot al costat d’un riu. Era arribar i començar a veure autocars i autocars que desenbarcaven gaiters tots amb el seu ‘xubasquero’ particular.El recinte es repartia amb diferents zones, ‘arenas’ els anomenaven ells. Alla eren grans recintes tancats on les bandes anaven passant fent la seva actuació (1 o 2 cançons) i tornaven a desfilar per sortir. Cada arena era com una espècie de lliga d’on sortien un parell de “guanyadors” que passaven al escenari gros. Allà un dispositiu impressionant amb grades, grues, càmeres de Tv i pantalles gegants distribuides per tot el parc, esperava als finalistes que s’esmeraven per fer formacions amb figures i les seves millors peces. Després al bell mig del parc hi havia com un hivernacle on hi havia un jardí interior i un restaurant que servien menjar preparat.

Després de dinar vam seguir passejant pel parc i vegent els diferents estils de cada banda i molta, molta gent. Apart d’això també hi havia competició d’altres coses. Hi havia campionat de “major drums” que eren diguessim els directors de les bandes i que anaven competint desfilant per un ‘arena’ rectangular i demostrant les seves habilitats amb el cetrot (un pal amb una bolla a dalt) una espècie de lo que fan les ‘majorettes’ però de manera molt més militar. Després hi va haver competició de highland dancers que eren balleries pròpies dels països del nord a una altra banda del parc. I el que em va agradar més de tot van ser el highland games on hi havia tios mida ropero de 3 cossos que competien a veure quin era el més fort. Llançament de pes amb un pedrot de 7 kgs, amb un pes de romana ( + o – ) etc i el típic del pal de 6 o 7 metres que han d’aixecar i mirar de fer-li donar la volta i que caigui a les 12 p.m. com deien allà. Molt vistós! Vos ho recoman!I després cap a l’hotel a mirar d’aixugar-nos i partir que tornavem a tenir entrades per un altra concert a dins d’un antic mercat de fruites cobert! Fantastic lloc, fantastics grups, cervesses fantàstiques però les cames ja no en volien més! Així que vam veure dos grupets i a dormir s’ha dit!. Quines ganes d’arribar a l’hotel i contemplar les maravelloses vistes a una paret de totxos que hi havia.

cartell

Divertit

Diumenge 12:

Res d’especial! Aixecar-se, berenar (de lo mateix de sempre!) i partir cap a l’aeroport a veure dues tontes que no mos volien deixar pujar els instruments a l’avió mentres algun els posava a parir (je je je!) però ens vam sortir amb la nostra! i res cap a cases s’ha dit i molt contents de l’experiència viscuda.

Anuncios

Una respuesta

  1. kramen

    bergant!!!!!!!

    septiembre 20, 2007 en 12:58 pm

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s